mandag 6. desember 2010

Frankrike 16. okt - 4. nov


Klatring i Chauteverte
Da var tiden kommet for siste tur med B3 friluftsliv hvor klatring sto i fokus. Hvorfor ikke dra til Frankrike for å gjøre nettopp dette? Ja, det var akkurat det vi gjorde. Og enda bedre, i regi av skolen. Dette var målene for turen: bli trygg på egen ferdighet med klatring på led på borebolter, oppfølging og veiledning av medstudenter på klatrefeltet, gjennomføring av studenttema, individuell oppfølging på egen mål med oppholdet i Frankrike og opplevelse.

Veiledertur 12. - 14. oktober

Dal

Da var tiden inne for å "leke" veileder. Gjennom de to siste årene har vi selv vært med på veiledertur med B3 friluftsliv og lært hva vi ikke skal gjøre. Vi skal i hovedsak ha med oss studenter bra B1 som har valgt friluftsliv som valgfag. I tillegg var vi så heldige at vi fikk med oss 1-2 studenter fra B2 friluftsliv. Grunnet stor interesse for studiet bachlor friluftsliv er vi en klasse på hele 28 stk. Problemene bare vokste da vi regnet ut at man kanskje bare fikk med seg 2 studenter på tur. Her blinket det nok gult for Vegard Vereide som tok fort til fatning og kom med forslaget om at vi kunne dra to og to sammen. De eneste retningslinjene vi fikk var at turen skulle gå i nærområdet.  Av natur er vi svært kreative derfor valgte Silja, Brit, Sara og jeg å gå samme tur, men at vi startet i hver vår ende. På bakgrunn av dette valgte vi å legge turen rundt Barsnesfjorden. Silja og Brit valgte motbakkene og sol, mens Sara og jeg valgte en litt mer mildere form nemlig flatt parti og skygge. Under turen skulle vi igjennom disse målene: bli bedre kjent, tilegne seg basisferdigheter i friluftsliv, trivsel uten telt som le for vær og vind, bli bedre på enkel orientering og mat på bål.   

Ruten vi gikk rundt Barsnesfjorden. Hentet fra Statkart: 
http://kart.statkart.no/adaptive2/default.aspx?gui=1&lang=2

Vår gruppe bestod av Vetle og Iselin, to erfarende fra B2 friluftsliv og Magnus, Lars Petter og Marina fra B1. Resultatet av denne sammensetningen var en energifull gjeng med sangstemmer som Pavarotti. Første camp fant sted på Dal. Som leder er det viktig å kunne dele på ansvaret og bruke ressursene man har i gruppen. Derfor var det helt naturlig å benytte seg av de erfarne B2 studentene. På vei opp mot Dal hadde vi enkel orientering og dermed var det tid for konkurranse. Hver og en skulle regne ut hvor lang tid vi brukte opp til campen og da vi kom fram skulle vi se hvem som hadde riktig. Det viste seg at alle bommet fullstendig. Det er bra man lærer så lenge man lever. Da vi ankom Dal gikk vi igjennom ulike faktorer man bør tenke igjennom når en skal finne leirplass. Dette er faktorer som vær, vind, terreng og mulighet for vann. Vi delte oss i to, team Østlandet mot resten av Norge og satte opp gapahuk. Kvelden ble tilbrakt rundt bålet med god mat, quiz, allsang og mafia. Her er det bare å ta av seg hatten for Magnus; for en fantastisk fortelling (trønderutgaven) på en av rundene i mafia. Dagen etter våknet alle med ny lyst til å utøve friluftsliv. Vi orienterte oss videre mot buldrefeltet på Ølnes. Her møtte vi gruppen til Silja og Brit. Dagen gikk bort på buldring, tvekamp mellom gruppene og hygge rundt bålet. Tvekampen bestod av bålfyring, quiz og dessertkonkurranse. Seirende ut gikk team Krem, som selvfølgelig var vår gruppe. Plutselig var den siste dagen kommet for denne livsglade gjengen. På vei tilbake til Sogndal traff vi på både sau, hest og en sti som verken førte oss framover eller bakover. Magnus lærte en viktig lekse: husk alltid å lukke grinden etter deg. Med godt mot fant vi riktig vei og turen endte da vi ankom Sogndal sentrum.

Sprudlende gjeng på tur


Vetle viser orientering






































Veilederrollen inneholder mange momenter en må tenke igjennom både før, underveis og etter turen. Som veileder har man hele tiden ansvaret for gruppen, en skal alltid ha oversikt og kunnskap om område osv og en skal kunne tilrettelegge slik at alle på gruppen får like mye utbytte av turen. Som leder er det viktig at en klarere å tilpasse seg gruppen med ulike lederstiler. Vi skiller mellom tre lederstiler: autokratisk, demokratisk og abdikratisk. Under autokratisk lederstil bestemmer veilederen (Priest & Gass, 2005). Demokratisk lederstil tar veilederen og gruppen avgjørelsene sammen, men ved en abdikratisk lederstil trekker lederen seg helt tilbake og lar gruppen ta alle avgjørelsene (Priest & Gass, 2005).

Legendarisk




Dette var en utrolig lærerik tur hvor vi fikk et innblikk i hva det vil si å være veileder for en gruppe. Gruppen vår hadde et godt samarbeid gjennom hele turen, noe som gjorde det enklere for oss som veiledere å gjennomføre turen på en sikrere måte. Jeg kommer til å savne all den herlige sangen. Takk for turen og ha det bra Norge for nå stikker vi 3 uker til Frankrike!!  




Kilder: Priest, S. & Gass, M.A. 2005. Effective Leadership in Adventure Programing. 

mandag 11. oktober 2010

Klatring på Leikanger 9. og 10. oktober

Leikanger
Denne helgen har vi hatt 2 flotte dager med klatring på Leikanger. Jeg likte veldig godt dette klatrefeltet fordi det var mange forskellige ruter med gaderinger fra 4+ og oppover. Dette passet meg bra siden jeg ikke har klatret mye på led eller ute før. Men det er veldig bra øving til Frankrike. Her er rutene mellom 30 - 40 meter, mens de på Leikanger er på rundt 10 meter. Det kan fort bli en utfordringer for meg som har høydeskrekk. Vi fikk klatret mye og etterpå ble det pølser og kaffe på bål.
Utsikt fra klatreveggen

Bålkos

Topptau - anker
Neste tur på programmet er en 3 dagers veiledertur hvor Sara og jeg skal ha med oss noen elever fra B1 og B2 idrett/friluftsliv. Turen går i nærmiljøet. Deretter går ferden til det store utlandet, nærmere sagt Frankrike og Nice. Her skal vi være i 3 uker og klatre. Livet er hardt på friluftsliv! 

mandag 4. oktober 2010

Nærøyfjorden 7.-9. September

Nærøyfjorden
Som en del av studiet vi går på skulle vi endelig få være turister og turen gikk denne gangen til Nærøyfjorden. Nærøyfjorden er en fjord i Aurland kommune og strekker seg omtrent 17 km. Nærøyfjorden er på ”verdensarvelisten” til UNESCO så dette lovet godt for en opplevelsesrik tur. Gjennom denne turen skulle vi innom disse emnene: historien til sognefæringen og hvordan den ble brukt i Indre Sogn, kjenne til Kystledet og hvordan bruke robåt i friluftslivsundervisning, gjennomføre trygg gruppeaktivitet på fjorden med robåt samt studentemaene turisme, naturbasert turisme og økoturisme.


Geitost fra Undredal
Ferden gikk fra Sogndal til Undredal hvor Leif tok godt i mot oss. Han fortalte (og sang) om den beryktede geitosten fra Undredal, samt turisthistorien. Etter Leif var ferdig fikk vi selvfølgelig smake på osten, både med og uten salt. Etter dette energiinntaket pakket vi båtene og gjorde oss klar for en flott og fredlig tur innover Nærøyfjorden, nærmere sagt Dyrdal hvor vi skulle overnatte. Men noe fredelig tur ble det ikke for vinden kom og vannet kom som flodbølger over kanten til færingene. Øsen og sangen ”ro, ro, ro din båt” ble flittig brukt gjennom denne strabasiøse turen. Vinden roet seg etter hvert og turen ble riktig fin de siste meterne før vi skulle i land. Dermed var skoledagen over og fritiden tok over. Ettermiddagen ble brukt på matlaging på bål, studenttema, setting av garn og kos rundt bålet med mafia. Vi hadde muligheten til å sove inne på en gammel skole, men der var det både trangt og hardt så jeg valgte å sove ute ved bålet under en flott stjernehimmel.   


Krabbefangsten
Botolv Hov
 Onsdag våknet vi til sol og vindstille vær. Det så bra ut for dagens rotur. Garnet ble tatt inn hvor noen saftige krabber lå å ventet på å bli kokt. Det ble en lettere frokost med smaking av krabbene. Deretter tok vi turen over fjorden til ”der ingen kunne tru at nokon kunne bu” eller Styvi til Botolv Hov. Han har nemlig vært på dette programmet til NRK. Boltov og kona har bodd på Styvi i alle sine dager, men nå er han blitt så gammel at han kun er der om sommeren. Vi ble tatt godt i mot og vi fikk høre mange gode historier. Vi fikk en omvisning i et museum han hadde lagd. Her var alt av gamle redskaper, bøker og diverse fra Styvi og områdene rundt. Skoledagen var over. Sara, Tom, Sondre og jeg rodde rundt og koste oss med å se Sondre bade og klatre som en apekatt. Høydepunktet var uten tvil da han fikk stående applaus fra ferjen som kom forbi. Etter mye bruk av krefter trengte vi mat og energi. Maten ble lagd på bål og det smakte med bakte poteter. Siden vi ikke fikk nok av å ro disse dagene tok vi færingen ut igjen for å fiske.  Og gjett om det ble storfangst. Rokonkurranse sto på programmet og livet er nå slik at Gaute tapte mot meg selv med forsprang! Kvelden kom og det ble nok en natt rundt bålet.

Bjørn D har endelig fått av skiene
og er nå blitt turist.
 Nok en dag med stille sjø. Det ble tidlig avmarsj denne dagen. Vi hadde i alt med oss 5 færinger. 4 små og en stor hvor det var 8 som rodde samtidig. Jeg ble med den store båten denne dagen. Det var god stemning hvor sangstemmene til alle i færingen fikk virkelig prøvd seg. Da vi ankom Gudvangen traff vi på noen ekte vikinger (200 dager i året). Vi prøvde ut forskjellige vikingleker blant annet knattlek. Denne leken minner om amerikansk fotball bortsett fra at i knattlek er det ingen regler. Dette er livsfarlig for en leken klasse som vår. Heldigvis ble ingen skadd og alle kom seg trygt hjem til Sogndal.    

Storfangsten til Roger


Etter denne turen kan jeg fastslå at det jammen er deilig å være turist i Nærøyfjorden. Turen var meget avslappende med mye fritid. Vi kom oss igjennom alle målene for turen og det har vært en svært opplevelsesrik tur.








Klatring Gol 23.-26. August

Buldring - Hovda
Mandag 23. august var skoleåret 2010/11 offisielt i gang for B3 friluftsliv. Da var dagen kommet for en 4 dagers klatretur til Gol i Hallingdal. Målene for turen var å kjenne til buldrehistorien i grove trekk, kjenne til hvordan buldring kan brukes i en veiledningssammenheng, tilegning av trygg ferdsel omkring lavlandsklipper, gjennomføre trygg gruppeaktivitet på lave klipper/klatrevegg med taubruk og kunne formidle gode sikringsrutiner ved klatring på klippe og ved rappell.


Klassen ble delt i to grupper og disse gruppene beholdt vi gjennom hele kurset. Min gruppe buldret første dagen. Været var bra noe som overrasket alle og enhver siden vi er vant med regn på turene. Jeg har liten erfaring med buldring og derfor var dette en svært lærerik dag. Buldringer egner seg på for klatretrening. Det gir en stor mulighet for å øve inn teknikker og øve på det man er svakest i. I løpet av dagen fikk jeg erfart mye med smøring, kalk, bein og spotting. Resten av turen oppholdte vi oss på klatrefeltet på Rotneheim.

Standplass med 2 uavhengige
forankringer.
 Tirsdag skulle vi igjennom standplass på naturlige sikringer, topptau - anker og rappellering. Ved rappelleringensposten øvde vi på topptaufeste og rappell ved bruk av prusikknute. Denne knuten tåler belastning like godt begge veier noe som er svært viktig under rappellering. Deretter lagde vi standplass. Når man lager en standplassen er det viktig å tenke på at den skal holde sikreren på plass uansett hvilke belastninger som kommer (Tronstad 2007, s.100). Standplassen skal bestå av minst to uanhengige forankringer. Disse skal bli satt opp slik at den ene vil holde selv om et enkeltledd i den andre ryker (Tronstad 2007, s.100). Forankringene bør bli satt opp slik at de belastes like mye (Tronstad 2007, s.101). Det var mye nytt å sette seg inn i, men vi fikk tid til å øve oss opp til flere ganger og dagen suste forbi.


Kamkile
  Onsdag skulle vi få bryne oss på klatring på topptau med øving på å sette naturlige sikringer, samt klatring på led og topptau. Det finnes mange forskjellige sikringsmidler, men vi øvde oss på kiler og kamkiler. Skal man klatre naturlig må man først finne en egnet formasjon i fjellet. Det er fordi kilene skal bli satt i riss eller hulrom i fjellet.  I starten brukte klatrerne trekiler og det var ikke før på 1960 – tallet at kilene ble konstruert (Tronsatd 2007, s.69). Kamkilene ble oppfunnet i 1971 og disse er lagd slik at ved drag vil kammene dreie seg slik at kamkilens tverrsnitt øker og på den måten ”sprenges” den fast (Tronstad, 2007, s.70). Vi klatret på topptau noe som gjør læringsutbytte større, samt mye tryggere. Det var vanskelig å vite om man satt kilene riktig og om de kom til å holde hvis det kom et fall. Det var hele tiden en veileder i veggen som hjalp oss hvis vi trengte hjelp. Ellers ble dagen brukt til mye klatring. Klatrefeltet på Rotneheim passer for alle. De har ruter som egner seg for de med lite erfaring innen klatring og de som her mer erfaring. Alle fikk prøvd seg på det nivået de er på.       

Og dermed var siste dagen kommet. Vi hadde forskjellige stasjoner med blant annet nedfiring av hverandre, 1/3 talje og prusikknute på faste tau. Det var bra å få frisket opp hvordan de ulike systemene fungerer. Det er fort gjort å glemme både knutene og rekkefølgen på når ting skal gjøres. Alt i alt ble det en svært lærerik tur med mye regn, knuter, klatring, sikring og teltkos.    


Kilde: Tronstad,S. (2007). Innføring i klatring. Akilles, Oslo.



lørdag 2. oktober 2010

Tid for å innta bloggverden

Da var tiden inne for å innta en helt ny verden, nemlig bloggskriving. Dagene tilbringes for tiden på høyskolen i Sogn og Fjordane på B3 friluftsliv. Denne bloggen er ment som en fagblogg fra turene med skolen, men jeg kommer i tillegg til å blogge om mine personlige turer. Men livet er svært hardt på denne linjen og dagene blir brukt til å lese pensum så derfor kan det hende at innleggene både blir få og korte. Uansett, nyt det dere leser. Vil benytte muligheten til å hilse til min kjære kollega Silja F. Hope for strålende arbeid på NM deltakelsen for prosjektskisseskriving.